Yerba Mate hatás - A bizonyíték!
A yerba mate tea szervezetre gyakorolt jótékony hatásai évszázadok óta ismertek voltak már a dél-amerikai tupí és guaraní indián kultúrákban. Nem véletlenül bírt kultikus, rituális szereppel is. Az egyik legelterjedtebb legenda szerint a yerba mate Tup isten mágikus ajándéka az embereknek, mellyel a hosszú úttól megfáradt vendégeiket fogadhatják és frissíthetik fel. A yerba mate tea a jezsuiták közvetítésével vált ismertté a hódítók és Európa számára, ebben a korban értékei miatt zöld aranynak is nevezték. Az indián kultúrák és a jezsuiták által felhalmozott több évszázados tapasztalatot a yerba mate tea fogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásairól mára számos tudományos kutatás is megerősítette. Ezekből a kutatási eredményekből következik egy rövid összefoglaló:
SÚLYKONTROL
Érezd magad könnyebbnek, nézz ki jobban!A yerba mate tea bizonyítottan segíti a fogyást1.
Olyan összetevőket tartalmaz, melyek hatására a szervezet anyagcseréje mintegy átáll a a glükózról a zsírsavakra. A tanulmányok kimutatták, hogy a yerba mate tea fogyasztásának hatására a szervezet növekvő mértékben égeti a zsírsavakból és csökkenő mértékben glükózból2. Ennek az eredménye a súlygyarapodás lassulása.
A yerba mate tea bizonyítottan csökkenti az éhségérzetet is3. Így ha a célod egy adott diéta betartása, a yerba mate tea ezt könnyebbé teheti számodra.
A kisebb éhségérzetből következő kisebb kalóriabevitel és az anyagcsere fokozott zsírsav felhasználása súlycsökkenést eredményezhet. Ennek következtében a yerba mate teát egyre többen ajánlják fogyókúrák, diéták hatékonyságának növeléséhez.
ÖSSZPONTOSÍTÁS
Ne stresszelj, koncentrálj!A yerba mate egy természetes nootróp. Ez azt jelenti, hogy természetes úton fokozza kognitív funkcióidat. Három stimuláns egyedülálló összetételével rendelkezik: teobromin, teofillin (a csokoládéban is megtalálható) és koffein. Ennek a három stimulánsnak a megfelelő aránya biztosíthatja számodra azt a szükséges pluszt, amire hosszan tartó ébrenlét és összpontosítás esetén szükséged lehet. A yerba mate tea feszültség és mellékhatások nélkül biztosítja az éberséget. Egy kellemes, életteli energialöketet ad.
Egyre több klinikai tanulmány mutatja ki a yerba mate tea mentális funkciókra gyakorolt pozitív hatását.
A yerba mate tea bizonyítottan feltölt energiával és növeli mind a fizikai, mind a mentális teljesítőképességet. Csökkenti a mentális kimerültséget, frissebbnek érzed magad tőle és így hatékonyabbá válik a munkavégzés, a tanulás vagy bármilyen más tevékenység4.
Külön bizonyítást nyert az is, hogy a yerba mate tea növeli az összpontosító-képességet5. Yerba mate tea fogyasztása után hosszabb ideig és hatékonyabban tudunk koncentrálni.
YERBA MATE AZ EGÉSZSÉGÉRT
Támogasd immunrendszeredet és érezd jól magad!A yerba mate tea bizonyítottan segíti az erek tisztulását6 és csökkenti a koleszterin szintet7. A yerba mate tea már 20 nappal a fogyasztásának elkezdése után kimutathatóan csökkenti az LDL koleszterin szintet. Ennek következtében hasznos lehet a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. Segít ereidet jó állapotban tartani, ami alapvető fontosságú az egészséges vérnyomáshoz.
A vizsgálatok kimutatták azt is, hogy a yerba mate antioxidánsokban rendkívül gazdag, ami lassítja az öregedés folyamatát8. A yerba matéban található polifenolok megóvják a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól, így megvédik a káros mutációktól is. Az antioxidánsok így hatással vannak az öregedés gyorsaságára is.
A yerba matéban található polifenolok szerepet játszanak az immunrendszer erősítésében, így ellenállóbbá teszik a szervezetet a különböző betegségekkel szemben. Az immunrendszer erősítésének hála, a polifenolok enyhíthetik a manapság oly gyakori allergiás panaszokat is9.
TÁPLÁLKOZÁS
A természetes életerőA yerba mate tea olyan vitaminok és ásványi anyagok természetes forrása, melyek elengedhetetlen részei az egészséges étrendnek és a jó formának.
Például egy adag yerba mate (200 mg) 18%-át tartalmazza a B1 és 8%-át a B6 vitamin ajánlott napi beviteli értékének. Számos más vitamint is tartalmaz: A, B2, B3, C, E10.
Ezen kívül yerba mate tea magnézium, vas, foszfor, kálcium és kálium természetes forrása is11.
100g Yerba Mate Pajarito 1liter 70°C fokos vízzel tökben készült szűrt kivonata az alábbi összetevőket tartalmazza:
Összetevő | Tartalom | % INBÉ |
---|---|---|
Kalória | 26,36 Kcal | 2,0% |
Fehérje | 2,32g | 4,6% |
Szénhidrát | 3,67g | 1,2% |
Lipidek | 0 g | 0,0% |
Thiamin (B1) | 1,26 mg | 90,0% |
Piridoxin (B6) | 0,83 mg | 41,5% |
Magnézium | 57,12 mg | 19,0% |
Vas | 2,19 mg | 15,6% |
C vitamin | 4,96 mg | 6,2% |
Niacinamid (B3) | 1,72 mg | 10,0% |
Kálium | 60,81 mg | - |
Kálcium | 58,66 mg | 7,3% |
Nátrium | 10,26 mg | - |
Foszfor | 52,81 mg | 7,5% |
Koffein | 0,79 g | - |
% INBÉ: Irányadó napi beviteli érték százaléka
A vizsgálatokat végezte: Facultad de Ciencias Exactas, Químicas y Naturales de la Universidad Nacional de Misiones.
Források
- Bracesco, N.; Sanchez, A.G.; Contreras, V.; Menini, T.; Gugliucci, A. (2011). "Recent advances on Ilex paraguariensis research: Minireview". Journal of Ethnopharmacology 136 (3): 378–84. doi:10.1016/j.jep.2010.06.032. PMID 20599603. /// https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0030-1270924 "Thermogenic effects of commercially available plant preparations aimed at treating human obesity"
- Martinet, A.; Hostettmann, K.; Schutz, Y. (1999). Thermogenic effects of commercially available plant preparations aimed at treating human obesity. Phytomedicine.
- Wichtl, Max, ed. (2004). "Herbal Drugs and Phytopharmaceuticals". Medpharm. ISBN 0849319617.
- Sanz, Tenorio; Isasa, Torija (1991). "Mineral elements in mate herb (Ilex paraguariensis St. H.)". Arch Latinoam Nutr. (Arch Latinoam Nutr.) 41 (3): 441–454. PMID 1824521.
- Sanz, Tenorio; Isasa, Torija (1991). "Mineral elements in mate herb (Ilex paraguariensis St. H.)". Arch Latinoam Nutr. (Arch Latinoam Nutr.) 41 (3): 441–454. PMID 1824521.
- Görgen, Milena; Turatti, Kátia; Medeiros, Afonso R.; Buffon, Andréia; Bonan, Carla D.; Sarkis, João J.F.; Pereira, Grace S. (2005). "Aqueous extract of Ilex paraguariensis decreases nucleotide hydrolysis in rat blood serum". Journal of Ethnopharmacology 97 (1): 73–7. doi:10.1016/j.jep.2004.10.015. PMID 15652278.
- Boaventura, B.C.; Di Pietro, P.F.; Stefanuto, A.; Klein, G.A.; de Morais, E;C.; de Andrade, F.; Wazlawik, E.; da Silva, E.L. (2012). "Association of mate tea (Ilex paraguariensis) intake and dietary intervention and effects on oxidative stress biomarkers of dyslipidemic subjects". Nutrition. 2012 Jun; 28(6):657-64. /// de Morais EC1, Stefanuto A, Klein GA, Boaventura BC, de Andrade F, Wazlawik E, Di Pietro PF, Maraschin M, da Silva EL. (2009). "Consumption of yerba mate ( Ilex paraguariensis ) improves serum lipid parameters in healthy dyslipidemic subjects and provides an additional LDL-cholesterol reduction in individuals on statin therapy". J Agric Food Chem. 2009 Sep 23;57(18):8316-24. /// Klein GA, Stefanuto A, Boaventura BC, de Morais EC, Cavalcante Lda S, de Andrade F, Wazlawik E, Di Pietro PF, Maraschin M, da Silva EL. (2011). "Mate tea (Ilex paraguariensis) improves glycemic and lipid profiles of type 2 diabetes and pre-diabetes individuals: a pilot study". J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5):320-32.
- Filip, Rosana; Lotito, Silvina B.; Ferraro, Graciela; Fraga, Cesar G. (2000). "Antioxidant activity of Ilex paraguariensis and related species". Nutrition Research 20 (10): 1437–46. /// Xu, Guang-Hua; Kim, Young-Hee; Choo, Soo-Jin; Ryoo, In-Ja; Yoo, Jae-Kuk; Ahn, Jong-Seog; Yoo, Ick-Dong (2009). "Chemical constituents from the leaves of Ilex paraguariensis inhibit human neutrophil elastase". Archives of Pharmacal Research 32 (9): 1215–20. /// Martinet A, Hostettmann K, Schutz Y. (1999). "Thermogenic effects of commercially available plant preparations aimed at treating human obesity". Phytomedicine. 1999 Oct;6(4):231-8. /// Boaventura, B.C.; Di Pietro, P.F.; Stefanuto, A.; Klein, G.A.; de Morais, E;C.; de Andrade, F.; Wazlawik, E.; da Silva, E.L. (2012). "Association of mate tea (Ilex paraguariensis) intake and dietary intervention and effects on oxidative stress biomarkers of dyslipidemic subjects". Nutrition. 2012 Jun; 28(6):657-64. /// Matsumoto RL, Bastos DH, Mendonça S, Nunes VS, Bartchewsky W, Ribeiro ML, de Oliveira Carvalho P. (2009). "Effects of mate tea (Ilex paraguariensis) ingestion on mRNA expression of antioxidant enzymes, lipid peroxidation, and total antioxidant status in healthy young women". J Agric Food Chem. 2009 Mar 11;57(5):1775-80.
- Bremner, Paul; Heinrich, Michael (2010). "Natural products as targeted modulators of the nuclear factor-KB pathway". Journal of Pharmacy and Pharmacology (Journal of Pharmacy and Pharmacology) 54 (4): 453–472.
- Lab tests performed at the College of Natural, Chemical and Exact Sciences of the National University of Misiones and Instituto Pasteur and the Sociedad Científica de París.
- http://www.drugs.com/npp/mat-eacute.html#ref2 /// Heck CI, de Mejia EG. (2007). "Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations". J Food Sci . 2007;72(9):R138-R151. /// Alikaridis F. (1987). "Natural constituents of Ilex species". J Ethnopharmacol . 1987;20(2):121-144. /// Vázquez A, Moyna P. (1986). "Studies on mate drinking". J Ethnopharmacol . 1986;18(3):267-272. /// Tenorio Sanz MD, Torija Isasa ME. (1991). "Mineral elements in mate herb ( Ilex paraguariensis St. H. )" [in Spanish]. Arch Latinoam Nutr . 1991;41(3):441-454. /// Strassmann BB, Vieira AR, Pedrotti EL, Morais HN, Dias PF, Maraschin M. (2008). "Quantitation of methylxanthinic alkaloids and phenolic compounds in mate ( Ilex paraguariensis ) and their effects on blood vessel formation in chick embryos". J Agric Food Chem . 2008;56(18):8348-8353. /// Xu GH, Kim YH, Choo SJ, et al. (2009). "Chemical constituents from the leaves of Ilex paraguariensis inhibit human neutrophil elastase". Arch Pharm Res . 2009;32(9):1215-1220. /// Sugimoto S, Nakamura S, Yamamoto S, et al.(2009). "Brazilian natural medicines. III. structures of triterpene oligoglycosides and lipase inhibitors from mate, leaves of ilex paraguariensis". Chem Pharm Bull (Tokyo) . 2009;57(3):257-261. /// Gnoatto SC, Dassonville-Klimpt A, Da Nascimento S, et al. (2008). "Evaluation of ursolic acid isolated from Ilex paraguariensis and derivatives on aromatase inhibition". Eur J Med Chem . 2008;43(9):1865-1877. /// Vieira MA, Rovaris AA, Maraschin M, et al. (2008). "Chemical characterization of candy made of Erva-Mate ( Ilex paraguariensis A. St. Hil.) residue". J Agric Food Chem . 2008;56(12):4637-4642.